Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

energieverbruik tv

Mensen gaan steeds meer letten op energiezuinige apparaten. Zo ook bij het aanschaffen van een televisie. Het energieverbruik speelt samen met de milieuvriendelijkheid vaak een doorslaggevende rol bij het nemen van de uiteindelijke beslissing over de aankoop van de tv.

Hoewel plasmatelevisies meer energie verbruiken dan een LCD-tv, is het verbruik minder dan meestal wordt gedacht. Omdat de lichtbron achter een LCD-toestel altijd aanstaat heeft dit soort televisie een constant energieverbruik terwijl bij een plasmatelevisie het energieverbruik afhankelijk is van de beeldinhoud. Om een pixel te laten oplichten hoeft een plasma-tv maar één plasma-cel te ontsteken. Plasmaschermen kunnen duisternis weergeven door geen stroom door de plasma-cellen te sturen. Gevolg: een plasma-televisie verbruikt minder energie wanneer er donkere beelden op het scherm getoond worden. Het verbruik van een LCD-scherm is ongeveer gelijk aan dat van een conventionele televisie met een beeldbuis, soms zelfs nog iets lager.

Een LCD– of beeldbuistelevisie met een doorsnee grootte (32 inch) heeft een gemiddeld energieverbruik van 100 Watt. Een plasmatelevisie van gelijke grootte verbruikt daarentegen 140 tot wel 400 Watt. Kleinere televisies gebruiken meestal minder energie dan de grotere uitvoeringen. Plasmatelevisies zijn alleen maar te koop in grote uitvoeringen waardoor er al snel de misvatting is ontstaan dat deze toestellen zoveel meer stroom zouden gebruiken. Het energieverbruik van een plasma-tv kan maximaal 30% hoger zijn dan het verbruik van een beeldbuis- of LCD-televisie. Het vermogen van een televisie kan met wel 100 Watt stijgen wanneer er meer contrast en helderheid moet worden weergegeven door de televisie.