Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Zonnepanelen

Zonnepanelen, die worden gebruikt om de stralingswarmte van de zon om te zetten in voor ons bruikbare energie, zijn er in verschillende soorten en maten. Het principe is echter elke keer hetzelfde, en wordt hieronder kort uitgelegd.

 

zonnepanelen dak

 

Als de zon opkomt bereikt er warmte de aarde. Eerst leggen de zonnestralen een stuk af door de ruimte, waarna ze via de dampkring in de atmosfeer van de Aarde terecht komen. Ze eindigen op het oppervlak van onze planeet, waar ze worden teruggekaatst. Een deel daarvan passeert de dampkring opnieuw, en gaat terug in de ruimte, een ander deel wordt opnieuw teruggekaatst door de dampkring. Dat laatste is ook de oorzaak van het broeikaseffect, maar kan bij het ‘opwekken’ van zonne-energie juist voordelig werken. Hoe meer zon, hoe efficiënter het systeem namelijk is.

Zonnepanelen of -collectoren, die vaak op de daken van huizen of kantoren worden geplaatst, vangen de stralingswarmte op en gaan aan de slag om het om te zetten in energie waar wij wat mee kunnen. Dat kan gebeuren door bijvoorbeeld water door het paneel te laten stromen, dat op deze manier wordt opgewarmd. Zie het als een omgekeerde radiator: in plaats van buizen die warmte aan de omgeving afgeven, wordt de vloeistof in die buizen nu juist door de omgeving verwarmd. Dit warmere water (het is nog steeds niet gloeiend heet) gaat vervolgens door naar de boiler of ketel, zodat deze minder hard zijn best hoeft te doen om het water op de gewenste temperatuur te krijgen.

Een ander soort paneel werkt met elektriciteit. De zonnestralen die op de zonnecellen komen (dit betreft dus een ander type paneel dan het hierboven beschreven soort) verwarmen een plaat silicium, dat er voor zorgt dat er een stroom gaat lopen. Die wordt vervolgens gebruikt om allerhande elektrische apparatuur aan te praat te krijgen (en te houden). Een eventueel overschot wordt teruggeleverd aan de energiemaatschappij, en wordt ook vergoed. Op die manier wordt alle energie die op deze manier is gewonnen nuttig gebruikt en worden consumenten nog eens extra gestimuleerd om zonnepanelen of -collectoren aan te schaffen. wij hebben ook een speciale pagina over een zonnepaneel in andere landen.