Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Stroomgenerator

Een stroomgenerator is natuurlijk een geschikt apparaat om alsnog van stroom te voorzien worden waar of wanneer er geen stroom beschikbaar is. Zo worden veelal stoomgenerators gebruikt op plaatsen waar men aan een constructie (bijvoorbeeld het bouwen van een weg, gebouw of noem maar op) bezig is of gewoon op een kermis aangezien de attracties natuurlijk ook van stroom moeten voorzien zijn. Maar niet enkel op zulke plaatsen gebruikt men een stroomgenerator, maar zo heeft men in ziekenhuizen ook een stroomgenerator paraat staan in geval van nood. Zo zijn er enkele apparaten in een ziekenhuis aanwezig die uiterst belangrijk zijn en bepaalde patiënten in leven houden die constant van stroom voorzien moeten zijn. Wanneer er dan geen stroomgenerator aanwezig is bij een stroompanne heeft men natuurlijk een groot probleem.

Er zijn enkele soorten stroomgenerators en een eerste daarvan is de gelijkstroomgenerator of beter bekend als een dynamo. Het principe achter een dynamo is zeer gemakkelijk uit te leggen. Door dat er een beweging ontstaat en er dan ook energie in wordt gestoken door de aandrijving zal er in de dynamo op zijn beurt een magnetisch veld ontstaan die deze energie dan omzet naar elektrische energie.

Dan heb je ook nog eens de wisselstroomgenerator of misschien beter bekend als de alternator. Deze soort van stroomgenerators bevatten altijd een rotor die dan aan de hand van een bepaalde kracht gaat beginnen ronddraaien en dan ook elektrische energie gaat opleveren. Het opmerkelijke van zulke generators is dat er bij wisselstroomgenerators een sinusvormige wisselspanning zal ontstaan. Enkele toepassingen van deze vorm van stroomgenerator is in een auto waar er elektriciteit wordt opgewekt en in centrales waar men elektriciteit opwekt. Zo is een hydraulische turbine ook een wisselstroomgenerator.