Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

warmtepomp zwembad

Voor het verwarmen van een zwembad kan men gebruik maken van een warmtepomp. Het water van het zwembad wordt verwarmd door een elektrische verwarmer die op de warmtepomp is aangesloten. Dit is een soort elektrische weerstand waar stroom doorheen gaat waardoor deze warm wordt. Op deze manier kan er direct warmte aan het water van het zwembad worden afgegeven.

Door gebruik te maken van een warmtepomp bespaart men aanzienlijk op energiekosten. Wanneer men een verwarmer gebruikt die op het elektriciteitsnet is aangesloten dan gebruikt men vier tot vijf maal meer stroom dan bij het gebruik van een warmtepomp. Doordat er bij een warmtepomp ook uit koelere lucht warmte kan onttrekken is het bovendien mogelijk om ook op minder zonnige dagen het zwembad te verwarmen.

De installatie van een warmtepomp voor een zwembad dient te gebeuren door een gekwalificeerd bedrijf. Dit geldt ook voor het onderhoud en de reparatie van het systeem. De warmtepomp mag niet in een afgesloten ruimte worden geplaatst omdat er dan geen verse lucht kan worden aangezogen. Hierdoor gaat de pomp minder effectief werken en is de warmteopbrengst wordt vermindert of helemaal wegvalt.

De pomp mag bovendien niet te ver van het zwembad worden geïnstalleerd omdat er dan teveel warmteverlies zal plaatsvinden in de leidingen van de warmtepomp naar het zwembad. Om het meeste rendement uit een warmtepomp te kunnen halen is de plaatsing van groot belang. Een zonnige plek levert uiteraard het hoogste rendement op. Verder warmteverlies kan worden tegengegaan door goede isolatie van het zwembad.