Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

zonneboiler

Een zonneboiler wordt op het dak of een zonnige plaats in de tuin geplaatst zodat het de energie en warmte van de zon maximaal kan opvangen. Dit gebeurt door middel van zonnecollectoren die water bevatten. Eens de zon op de zonnecollectoren schijnt wordt het inwendige water opgewarmd en doorgegeven naar de verwarmingsketel. Deze laatste zal veel minder energie moeten verbruiken om het water op gewenste temperatuur te krijgen. Net daarom is een zonneboiler een interessante investering.

zonneboiler

 

Onderdelen van een zonneboiler

Een zonneboiler bevat twee onderdelen: een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector is hetgeen dat de straling van de zon op vangt. De zonnecollector is voorzien van een speciaal absorptiemechanisme met een speciale laag, de spectraal selectief laag, welke een hoge absorptiefactor heeft en een lage emissiefactor. Dit zorgt ervoor dat er veel zonlicht geabsorbeerd wordt, en tegelijkertijd dat er weinig straling afgegeven wordt aan de omgeving.

De zonnecollector wordt vaak op het dak van de woning geplaatst. Daar is het rendement van de zonnecollector namelijk vaak het meest optimaal. Het rendement wordt verhoogd wanneer de zonnecollector een hellingshoek heeft van ongeveer 45 graden en de zonnecollector richting het zuiden gericht staat.

Het water dat opgewarmd is door de buizen van de zonnecollector wordt opgeslagen in een voorraadvat, omdat het opgewarmde water niet altijd direct nodig is. Wanneer men warm water nodig heeft, wordt dit water uit het voorraadvat gehaald. Het kan echter zijn dat het water nog niet warm genoeg is naar wens. De zonneboiler kan water tot ongeveer 80 graden Celsius verwarmen. De Cv-ketel kan de watertemperatuur dan omhoog brengen. Dit scheelt echter aanzienlijk in kosten, omdat het grootste gedeelte al gratis en voor niets door de zon gedaan is.