Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Thermostaat verwarming

CV-installaties zijn geweldig handig. Op een centrale plaats wordt water verwarmd, dat vervolgens door een netwerk van leidingen door het hele huis wordt geleid. Bij kranen, zoals in de keuken en badkamer, regel je de temperatuur bij het opendraaien van de kraan. Omdat een huis vaak een heel aantal radiatoren heeft, is het makkelijker om de temperatuurinstelling van de centrale verwarming op één plek te regelen. Op zo’n moment kan een thermostaat van pas komen.

Een thermostaat is een (vaak) klein kastje dat in verbinding staat met de CV-ketel elders in het gebouw. Enerzijds heeft het als taak om centraal de temperatuur te regelen, maar als een bewoner die temperatuur heeft ingesteld, zorgt de thermostaat er ook voor dat die temperatuur gehandhaafd blijft. Dat gebeurt met een heel simpele regelkring, die heel erg lijkt op degene die onze lichaamstemperatuur regelt. In het geheugen van het kastje zit de ingestelde temperatuur (de norm). Deze wordt constant vergeleken met de waarde die een aangekoppelde of ingebouwde thermometer laat zien. Als die waarde hoger is dan de norm krijgt de ketel een seintje dat hij het even rustig aan mag doen, terwijl ‘ie juist de opdracht krijgt om harder te werken als de gemeten temperatuur onder de norm ligt.

Deze functies zijn nog redelijk simpel en standaard. Op uitgebreidere modellen zitten echter veel meer functies ingebouwd. De belangrijkste en handigste daarvan is de mogelijkheid om een aantal programma’s in te voeren. Zo kun je per dag een aantal periodes ingeven (met begin- en eindtijd), waarvoor je een temperatuur kunt instellen. Op die manier is het dus te regelen dat het ’s ochtends lekker warm is als je beneden komt, de verwarming in de besparingsstand gaat als je weg bent en het weer wat warmer stookt als je thuiskomt. Met zo’n hulpmiddel wordt energie besparen wel heel gemakkelijk: je hebt er immers geen omkijken meer naar. Eenmalig wat instellingen invoeren en klaar ben je! Natuurlijk is het dan wel van essentieel belang dat je de correcte tijd hebt ingevoerd. Een gelijkmatig dagrooster is uiteraard ook een vereiste voor dit systeem.