Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

elektrische boiler

Een elektrische boiler bestaat voornamelijk uit een waterreservoir dat goed is geïsoleerd, een thermostaat om de temperatuur mee te regelen en een veiligheidsaggregaat om te vermijden dat het reservoir zal ontploffen bij eventuele oververhitting.

Elektrische badkamerboilers hebben een capaciteit variërend van 50 tot 300 liter. Om te bepalen welke capaciteit men het beste kan aanschaffen is het belangrijk hoeveel personen er gebruik maken van de boiler en de frequentie waarin dit gebeurt. Kleinere modellen van 5 tot 10 liter zijn daarom alleen geschikt voor het verwarmen van spoelwater in een keuken.

Elektrische boilers hebben een aantal voordelen: de installatie is eenvoudig uit te voeren en zijn de apparaten relatief goedkoop. Bovendien komt er geen gas vrij tijdens het verbrandingsproces.

Het gebruik van een elektrische boiler kent ook een negatieve kant. De boiler neemt veel ruimte in beslag en de verbruikskosten liggen erg hoog. Het plaatsen van een teller op nachttarief, zodat het water alleen ’s nachts wordt verwarmd, is noodzakelijk om een schappelijke elektriciteitsrekening te behouden. Indien de boiler geen warm water meer bevat, moet wachten tot de volgende ochtend om dan het water tegen het duurdere dagtarief te verwarmen.

In vergelijking met, een boiler op gas of op stookolie, is een elektrische boiler erg duur. Elektriciteit kost immers twee tot drie keer zoveel als gas of stookolie. Elektriciteit is, vanuit ecologisch oogpunt gezien, een nobele energie maar deze is minder goed geschikt om mee te verwarmen. Een gemiddelde elektrische boiler verbruikt namelijk zo’n 800 kWh per persoon per jaar.