Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

sfeerhaarden

Ongeveer driekwart van de mensen in Vlaanderen heeft een haard in huis. De belangrijkste reden is dat ze van de gezelligheid houden die een haard met zich meebrengt. Verder is voor veel mensen wat extra warmte erg welkom. Maar toch kopen veel mensen een sfeerhaard zonder goed te weten wat de eigenschappen van een dergelijke haard zijn. Verder bestaan er nog een aantal misverstanden omtrent deze haarden.

Vaak wordt, ten onrechte, gedacht dat een sfeerhaard geen warmte geeft en enkel maar ter decoratie in huis wordt geplaatst. Er zijn sfeerhaarden in dehandel die een gesloten systeem hebben en waarbij het rendement zo’n 85% bedraagt. Het verschil in rendement met een gewone open haard is 50% hoger bij een sfeerhaard. Het is dus heel goed mogelijk om in een tussenseizoen de woning op een behaaglijke temperatuur te brengen en te houden met behulp van een sfeerhaard. In de winter is het wel even opletten omdat dan een sfeerhaard alleen niet voldoende kan zijn om genoeg warmte op te leveren. Men zal dan het huis moeten verwarmen met de centrale verwarming en de sfeerhaard gebruiken om bij te verwarmen.

Sfeerhaarden zijn te koop met een verschillend vermogen. Schaf een sfeerhaard met een laag vermogen aan omdat exemplaren met een te hoog vermogen niet optimaal kan branden en bijvoorbeeld erg snel uitgaat. De gezelligheid is er bij zo’n haard dan al gauw af. Beter is dus een sfeerhaard met een laag vermogen die wel voor langere tijd een gezellige sfeer kan blijven creëren.