Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

ventilatie

Er wordt dikwijls benadrukt aan alle kanten dat goede isolatie van een huis o zo belangrijk is. Dit is inderdaad waar, maar wat nog veel belangrijker is, is het goed ventileren van je huis.

Elke dag produceert een gemiddeld huishouden (door de mensen zelf, maar ook door de huisdieren, apparaten en planten) ongeveer 10 liter vocht. Enkel het verdrijven van de vochtige en vuile lucht naar buiten is niet voldoende. Er moet ook weer schone, verse lucht naar binnen komen, anders krijg je nare problemen zoals schimmels en vochtplekken.

Ventileren is van groot belang voor de gezondheid. Door te ventileren verlaag je het vochtgehalte in huis en verhoog je het comfort van je woning. Een vochtige woning is alleen muf en kil, maar ook nog eens ongezond. Het is te vochtig in je huis wanneer de luchtvochtigheid meer dan 70% is. De ideale luchtvochtigheid is tussen de 40 en 60%. Typerend voor een vochtig huis is bewoners met luchtwegklachten. Deze luchtwegklachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door rondzwevende allergenen zoals mijten en schimmels.

Wanneer je niet ventileert leidt dit niet enkel tot gezondheidsklachten, maar het kan ook tot vochtschade in huis leiden. In te vochtige huizen tref je dikwijls houtrot in vloeren, kozijnen en balken aan. Vochtplekken op de muur en ramen die continu beslagen zijn geven ook aan dat de luchtvochtigheid te groot is.

Je kan het beste dagelijks ventileren door ventilatieroosters te installeren. Wanneer dit geen optie is kan je als alternatief zogenaamde vochtvreters in huis aanbrengen. Ook kan je de vochtuitslag beperken door bijvoorbeeld altijd een raampje open te zetten wanneer je gaat douchen of aan het koken bent.