verluchting
Doordat de woningen in deze tijd steeds beter worden geïsoleerd blijft er steeds meer vervuilde lucht in het huis hangen. De vervuiling van de lucht ontstaat door uitademing van mens en eventueel aanwezige huisdieren, gasstofwisseling van planten, toiletgebruik, kookluchtjes en chemische bestanddelen die afkomstig zijn van, onder andere, stof, muur- en vloerbekleding. Bovendien wordt er door dagelijkse dingen zoals baden, douchen en wassen nog eens waterdamp aan de lucht toegevoegd. Per gezinslid wordt er per dag zo’n 5 liter vocht geproduceerd.
Resultaat: de kwaliteit van de lucht in huis is vaak van een slechtere kwaliteit dan de buitenlucht. Door de woning op een goede wijze te verluchten wordt de levenshygiëne van de bewoners verbeterd en de woning beschermd tegen condens- en schimmelvorming. Goede verluchting is dus van groot belang om het leefklimaat in de woning goed te houden.
Maar door verluchting kan er wel veel warmte verloren gaan, immers komt de verse lucht van buiten en is vaak kouder dan de lucht in huis. Het warmteverlies van de woning door verluchting bedraagt ongeveer 20 tot 25 % van het totaal. Wanneer er in een woning geen gebruik gemaakt wordt van een gecontroleerd mechanisch verluchtingssysteem kan het warmteverlies zelfs verdubbelen.
Door gecontroleerde mechanische verluchting wordt de zuurstof aangevoerd. De vervuilde lucht wordt door het systeem gezuiverd en de relatieve vochtigheid wordt gedoseerd. Verder worden geuren en dampen uit de woning afgevoerd. Bovendien werkt het gecontroleerd mechanische verluchtingssysteem mee om op stookkosten te besparen door minder warmte te verliezen dan niet0mechanische verluchtingssysteem.