Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

spaarlamp gloeilamp

De positie van de gloeilamp in de samenleving wordt steeds meer beperkt. Door allerlei campagnes wordt het gebruik van gloeilampen afgeraden en deze dient te worden vervangen door de veel energiezuinigere spaarlamp.

De spaarlamp is inderdaad veel zuiniger met energie dan de oude vertrouwde gloeilamp. Een spaarlamp kan wel vijftien keer langer meegaan dan de gloeilamp. Bovendien is het verbruik van energie bij de spaarlamp stukken minder in vergelijking met de gloeilamp. Van de energie die een lamp gebruikt geeft de gloeilamp 5 tot 10 % terug in de vorm van licht (de overige procenten worden afgegeven in de vorm van warmte) terwijl de spaarlamp zo’n 65% omzet in licht. Het rendement van een spaarlamp ligt dus beduidend hoger dan dat van de gloeilamp.

Spaarlampen zijn qua verbruik beter voor het milieu doordat ze veel energie besparen maar ze bevatten wel kwikdamp. Dat is zwaar belastend voor het milieu wanneer het vrijkomt. Oude spaarlampen dienen dan ook aangeboden te worden bij het klein chemisch afval. Verder zou de warmte die een gloeilamp afgeeft, volgens sommigen, de stookkosten verminderen. De spaarlamp zou volgens veel mensen ook een kil licht afgeven in tegenstelling tot het licht van de gloeilamp.

Een feit blijft echter dat een spaarlamp in vergelijking tot de gloeilamp 70 tot 80 procent meer energie bespaart. De hogere aanschafprijs van de spaarlamp is binnen ongeveer een jaar terugverdiend terwijl de lamp dan gewoon energie blijft besparen. Op de lange termijn is een spaarlamp, bij regelmatig gebruik, voordeliger dan de gloeilamp.