Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Water elektriciteit

Een nieuwe vorm van duurzame, groene energie is de opwekking van elektriciteit uit waterkracht. De energie van het water kan op verschillende manieren worden omgezet in vormen die voor ons nuttiger zijn, zoals elektriciteit.

Water lijkt misschien een saai medium dat niet zo veel spektakel biedt, maar die redenering slaat de plank volledig mis. Water bevat namelijk enorm veel kinetische energie (bewegingsenergie). Als dat goed wordt gebruikt, kan er dus veel groene energie worden gewonnen. De voordelen van elektriciteit uit water is dat water nooit opraakt en er gigantisch veel van is (80% van het oppervlak van de aarde is bedekt met dit vluchtige goedje). Nadelen zijn er echter ook, waarbij horizon- en landschapsvervuiling de meest genoemde zijn.

Er zijn allerlei systemen ontwikkeld om elektriciteit uit water te halen. In landen waar veel hoogteverschillen zijn (denk bijvoorbeeld aan Scandinavië en de Alpenlanden) is het het makkelijkst om een stuwdam te maken. Met behulp van een turbine kan dan energie worden opgewekt. Dit systeem is nog het best vergelijkbaar met de aloude watermolen met schoepenrad.
Ook goed vergelijkbaar met die puur Hollandse uitvinding is een riviercentrale. In tegenstelling tot het stuwdam-principe zijn hier geen grote hoogteverschillen voor nodig. Het gaat namelijk niet om de stroomsnelheid van het water, maar veel meer om de hoeveelheid water die ergens kracht op uitoefent. De centrale wordt achter een dijk geplaatst (dus iets lager dan het waterniveau), waardoor het water naar de centrale zal stromen. Daar wordt het door een speciale turbine geleidt, met een flinke portie elektriciteit als resultaat.