zeewater temperatuur
De temperatuur van zeewater is zelden heel hoog of heel laag. Het zeewater heeft namelijk de eigenschap om geleidelijk aan op te warmen, en geleidelijk aan af te koelen. Hierdoor kent zeewater weinig extremen qua temperatuur. Het land kan zich in tegenstelling tot zeewater heel snel opwarmen en heel snel weer afkoelen, waardoor extremere temperatuurverschillen mogelijk zijn.
Volgens wetenschappers stijgt niet alleen de temperatuur van het zeewater, maar ook de hoeveelheid zeewater. Tussen 1961 en 2003 is het zeewater elk jaar met gemiddeld 1,6 millimeter gestegen. Vanaf 2003 stijgt het zeewater jaarlijks met zo’n 3 millimeter. Maar naarmate het water warmer wordt, zet het water ook meer uit. Hierdoor is het zeeniveau nog verder gestegen. Het Intergovernmental Panel on Climate Change heeft voorspelt dat het zeeniveau tegen het einde van deze eeuw met zo’n 80% gestegen zal zijn wanneer we niets aan de Co2 uitstoot doen.
Aan de hand van de lucht kan je soms al zien of de temperatuur van het zeewater hoger of lager ligt dan de temperatuur van de lucht. Wanneer het water warmer is dan de lucht lijken de golven ver weg in de horizon over te lopen. Dit fenomeen kan zich zo ver uitstrekken dat je zogenaamde luchtspiegelingen kan krijgen. Deze zijn vooral goed waarneembaar tijdens de zonsondergang. Schepen en andere voorwerpen op het water lijken dan een stukje boven
het zeewater te drijven.