Zonnepanelen zwembad
Als je een zwembad in de achtertuin hebt ben je volgens de algemene opvatting ’n gelukkig mens, maar aan zo’n privé-bad kleven ook een aantal nadelen. Natuurlijk zijn de kosten die gemoeid gaan met aanschaf en aanleg behoorlijk hoog, maar het water moet ook continu gefilterd worden. Helemaal mooi is het bovendien als het water lekker wordt verwarmd, net zoals in een zwembad dat open is voor het grote publiek. Zonnecollectoren kunnen helpen om die missie te volbrengen en (financieel gezien) een stuk draaglijker te maken.
Zonnecollectoren zijn hier veel geschikter voor dan zonnepanelen. Die tweede wekt namelijk elektriciteit op, terwijl het eerstgenoemde type water verwarmt door zonnewarmte. Dat stroomt namelijk door het paneel. Als je het zwembad aan deze stroomkring toevoegt (doormiddel van een pomp, die zorgt voor de watercirculatie) is het doel eigenlijk al bereikt.
Met één of twee van die collectoren ben je er echter niet, en het is zaak om ze zo efficiënt mogelijk op te stellen. Bij publieke zwembaden worden ze vaak op het dak van de kleedhokjes geplaatst: een prima optie. Als er sprake is van een overdekt bad kan men de collectoren bovendien een plaats geven op het dak van het zwembad.
Zoals al kort aangestipt is het belangrijk dat het water goed door het systeem circuleert. Zorg dat het water van het zwembad aan de onderkant wordt weggeleid naar de zonnecollector: daar heeft het water immers de laagste temperatuur. De aansluiting om het water terug in het bad te krijgen kan juist het beste hoog geplaatst zijn: zo koelt dit water minder snel af, of wordt het zelfs nog een beetje extra verwarmd door de zon.
Als je geïnteresseerd bent in zo’n systeem is het het beste om contact te zoeken met een specialist in zonnepanelen, maar ook zeker te overleggen met het bedrijf dat het zwembad zal plaatsen (of al geplaatst heeft). Die weten waarschijnlijk beter hoe de circulatiepomp aan de verversingspomp gekoppeld kan worden, en of beide taken door één pomp kunnen worden uitgevoerd.