Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

zonnepanelen camper

Kamperen en toch allerlei luxe tot je beschikking. Er een tijdje uit, maar toch een eigen huisje. Meer en meer mensen trekken er tegenwoordig met een camper op uit, of toeren er mee door een ver land. Allerlei handigheidjes zijn beschikbaar, en meestal hoef je niets van de luxe van thuis te missen. Omdat veel van die handigheidjes en apparaten ook (elektrische) energie gebruiken is een camper uitermate geschikt om zonnepanelen op te installeren.

Fotovoltaïsche zonnepanelen (die ook bekend zijn als PV-panelen) winnen elektriciteit doordat er onder invloed van (zon)licht een stroom gaat lopen tussen twee platen silicium, die in het paneel zijn ingebouwd. Normaal gesproken wordt deze stroom, nadat ‘ie van het paneel is ‘afgetapt’ het elektriciteitsnet opgestuurd. Bij een camper is dat niet handig: voor optimale mobiliteit is deze namelijk niet op dat stroomnet aangesloten. Bovendien heeft elk land of elke regio zijn eigen aansluiting.

Bovenstaand scenario pakt dus niet zo goed uit. Wat echter wel heel goed van pas komt, is een systeem waarbij de panelen hun opgevangen elektriciteit afgeven aan een accu. Dat kan de accu van de motor zijn, maar omdat deze maar een beperkte capaciteit heeft is het slimmer om een apart accupakket te gebruiken. Hiervandaan worden vervolgens alle stroom behoevende apparaten gevoed.

Om te garanderen dat er ook na een paar minder zonnige dagen nog genoeg elektriciteit voorhanden is, is een grote accu (of een aantal geschakelde accu’s) zeker nodig. Het nadeel hiervan is echter dat accu’s flink wat wegen. Dat merk je misschien niet als je de batterijen in een afstandsbediening of de accu van je camera vervangt, maar de pakketten van dit formaat leggen heel wat gewicht in de schaal. Voor de wegligging (en veiligheid) is het het beste om deze zo laag mogelijk in de camper te positioneren. Daarom is het verstandiger om de leverancier meteen aan te geven dat je de camper met zonnepanelen wilt laten uitrusten, voordat de wagen helemaal afgewerkt is en er eigenlijk geen plaats meer is voor de accu’s.