Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Terugverdientijd zonnepanelen

Mensen geven niet zo heel graag geld uit, tenzij het aan iets is waar ze lang van hebben gedroomd of voor hebben gespaard. Bij investeringen is bovendien de terugverdientijd belangrijk. Daarmee wordt aangegeven hoe lang het duurt voordat de investeerder (de koper) zijn of haar geld heeft terugverdiend en quitte speelt. Daarna kan er veelal winst worden gemaakt, wat de investering nog aantrekkelijker maakt.

De terugverdientijd is bij zonnepanelen een aspect dat veel aandacht krijgt. En terecht: niemand gooit immers graag geld weg. Als van twee vergelijkbare panelen het ene al na vijf jaar is terugverdiend, terwijl je daar bij de tweede drie of vier keer zo lang op moet wachten zullen er maar heel weinig mensen zijn die toch voor die laatste kiezen.

De tijd die nodig is om de investering eruit te krijgen hangt bij zonnepanelen van een aantal factoren af. Allereerst is er de aanschafprijs: hoe hoger deze is, hoe meer tijd het kost om deze terug te verdienen. Een tweede factor die meespeelt, maar jammer genoeg grotendeels buiten ons bereik ligt, is de hoeveelheid zonlicht die op het paneel valt. Grotendeels buiten ons bereik, want er bestaan namelijk wel richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat zoveel mogelijke zonne-energie daadwerkelijk wordt opgevangen. Hieronder vallen bijvoorbeeld voorschriften over de richting en de hoek van het paneel.

Een derde feit om rekening mee te houden is eventuele terugkooppremies, ook wel bekend als zonnepremies. Sommige energieleveranciers geven de consument namelijk geld terug als hij of zij meer zonne-energie wint dan gebruikt en het overschot het elektriciteitsnet opstuurt. Dit wordt gedaan om het netwerk groener te maken: deze overtollige elektriciteit kan namelijk prima gebruikt worden in andere huishoudens.

Echte regels voor het terugverdienen van zonnepanelen zijn er niet. Wel zijn er richtlijnen, zodat mensen een indicatie hebben wanneer ze ongeveer quitte draaien. Bij een energieprijs die jaarlijks met 10% stijgt, schat men de terugverdientijd in Nederland op 15 jaar en in België op 11(dit kan nu ook al na 5-6jaar terug betaald zijn) jaar.