Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

watt spaarlamp

Spaarlampen geven een lange tijd licht waarvoor ze relatief maar weinig energie nodig hebben. Desondanks wordt er in Europa maar daar 64 procent van de huishoudens spaarlampen gebruikt. Gemiddeld hebben de Europese huishoudens ook maar vier spaarlampen in huis.

De meeste mensen denken namelijk dat spaarlampen veel duurder zijn dan de gewone gloeilampen. Dit is echter een groot misverstand. Spaarlampen hebben een veel langere levensduur dan gloeilampen waardoor de kosten die men per branduur betaald ongeveer gelijk aan elkaar zijn. Bovendien kan men, door spaarlampen te gebruiken in plaats van gloeilampen, fors bezuinigen op de energiekosten. Door alle gloeilampen in huis te vervangen kan men gemiddeld 380 KWh per jaar besparen.

Wanneer men een gloeilamp wil gaan vervangen door een gloeilamp dan kan men het vermogen van de spaarlamp het beste delen door vier om zo de juiste vervangende spaarlamp te kunnen vinden. Een 60 Watt gloeilamp levert immers evenveel licht als een spaarlamp van 15 Watt.

Hoewel de spaarlamp duurder is om aan te schaffen heeft men de aanschafprijs na ongeveer een jaar terugverdiend. Maar het besparen van energie gaat daarna gewoon door en blijft men energie, en dus geld besparen.

Er zijn speciale spaarlampen in de handel die kunnen worden geplaatst op plekken waar het licht vaak aan- en uit wordt geschakeld. Deze lampen zijn ook geschikt op plaatsen waar het licht minder dan drie minuten achter elkaar brandt. Verder zijn er ook spaarlampen te koop met een ingebouwde licht- of bewegingssensor maar ook spaarlampen die dimbaar zijn.