Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

zwembadverwarming zonne energie

Je hebt vast wel eens gemerkt dat het zwembad water veel aangenamer qua temperatuur is wanneer de zon op het bad schijnt. Dit is een cadeautje van de zon, zij warmt het water op. We kunnen dit uitbreiden door zonne-energie haar werk te laten doen met behulp van zonnecollectoren.

Er zijn meerdere manieren waarop we gebruik kunnen maken van de zon bij het verwarmen van het zwembad. Zonnecollectoren zijn echter de enige verwarmingsmiddelen die gebruik maken van zonne-energie. Een zonnecollector is iets anders dan een zonnepaneel. Een zonnepaneel zet de straling van de zon om in elektriciteit. Een zonnecollector zet de stralingswarmte van de zon om in energie, welke daarna aan het zwembadwater gegeven wordt.

Een zonnecollector bestaat uit een buizensysteem dat wanneer de zon er op schijnt verwarmd wordt. Met behulp van een pomp (in de meeste gevallen is de zwembadpomp hier geschikt voor) wordt het water door de buizen van de zonnecollectoren gepompt. De buizen geven op hun beurt hun warmte af aan het water, waarna het verwarmde water weer terug in het zwembad gepompt wordt.

Het is van groot belang dat de zonnecollectoren op de juiste plaats geplaatst zijn. Dit is in de meeste gevallen op een plat of hellend dak, en niet direct naast het zwembad. Het aantal benodigde zonnecollectoren om je zwembadwater een aangename temperatuur te geven is afhankelijk van meerdere factoren. Zo speelt uiteraard de oppervlakte van het te verwarmen zwembad een grote rol. Maar ook factoren als de locatie, het wel of niet afdekken van het bad s’nachts en de gemiddelde buitentemperatuur spelen een grote rol.