Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

zonneboiler installatie

Voor je overgaat tot aanschaf van een zonneboiler is het verstandig om na te gaan of je wel voldoende ruimte hebt op je (bij voorkeur) dak om een zonnecollector van minstens 3 m2 kwijt te kunnen.

Een zonneboiler kan op diverse soorten daken geïnstalleerd worden, maar een plat of hellend dak is het meest geschikt omdat de zonnecollector zo het meeste zonlicht kan opvangen. De zonnecollector moet richting het zuiden gepositioneerd zijn, daar je op die manier de meeste zonuren kan opvangen. Houdt ook rekening met je omgeving. Mogelijk mis je een groot deel van de dag zonlicht doordat de zon verscholen is achter hoge gebouwen of bomen in de nabijheid van je zonnecollector.

De installatie van de zonneboiler kan je het best over laten aan een geregistreerde professional. Op die manier verklein je de kans op lekkage en legionella sterk. Bovendien zorgen zij er voor dat eventuele gaten in het dat weer waterdicht gemaakt worden. Bovendien is een van de voorwaarden voor het in aanmerking komen van een subsidie dat de installatie gedaan is door een geregistreerde aannemer.

Wil je de installatie van de zonneboiler toch zelf doen, is het verstandig om je eerst in te lezen in gebruikershandleidingen voor de installatie. Daarnaast is het verstandig een steiger te huren omdat je de zonnecollectoren op grote hoogte moet installeren. Voor de grote zonnecollectoren moet je minstens met z’n drieën zijn wil je de zonnecollector efficiënt kunnen installeren.

In principe hoef je geen vergunning aan te vragen voor de installatie van een zonneboiler wanneer je energie opwekt voor je eigen woning.. Voor monumenten of beschermde panden dien je dit vaak wel te doen.