Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

gashaarden

Veel mensen zien het stoken van gas in een haard niet zitten. Ze zijn bang dat het een onveilig manier van het verwarmen van een ruimte is. Maar er zijn tegenwoordig erg strenge eisen gesteld aan de gasinstallaties en de gashaarden zelf. De kwaliteit van de gasinstallaties en de gashaarden is daardoor sterk verbeterd en een stuk veiliger geworden. Het gevaar van het gebruik van een gashaard is daarmee terug gebracht naar bijna nul.

Het is bovendien zo dat de gashaard alleen maar door een erkend installateur mag worden geplaatst. In de gashaard zitten verder nog een aantal sensoren die, bij een niet goed functioneren van het apparaat, de haard volledig uit zullen schakelen.

Door deze extra veiligheidsmaatregelen is de gashaard een ideaal middel geworden om goedkoop een woning te kunnen verwarmen. Naast goedkoop is een gashaard verder nog gemakkelijk maar vooral ook erg gezellig. Men hoeft niet steeds met hout te sjouwen en daarna weer de verbrandingsas op te ruimen. Gashaarden zijn dus niet alleen gemakkelijk maar ook nog een erg schoon. De gezelligheid van een haard is er echter wel volop.

De gashaard heeft een erg grote efficiëntie. Van de 100% energie wordt 90% omgezet in warmte. Er gaat dus altijd wel een beetje van de warmte verloren daar kan men bijna niet aan ontkomen. Maar door dit hoge rendement en de goede verbranding van het gas is er maar weinig uitstoot van CO2 waardoor het gebruik van een gashaard ook nog eens goed is voor het milieu.

Voor iedereen die wel een prachtig haardvuur wil maar zich geen zorgen wil maken over de opslag van een berg stookhout of de vraag of er nog voldoende hout in de haard ligt, kan het beste een haard gaan gebruiken die gestookt wordt op gas. Er zijn zowel open haarden als inbouw haarden die worden gestookt door middel van gas. Sommige van deze haarden beschikken zelfs over een afstandsbediening om de vlammen te kunnen regelen.

Door de strenge regels die de laatste jaren zijn verbonden aan de gashaarden en de gasinstallaties is het gebruik van gas als brandstof voor verwarming heel erg veilig geworden. Bovendien is de prijs van het gas erg aantrekkelijk. Dus wat wil men nog meer: een gezellig haardvuur dat ook nog eens veilig en goedkoop is. Wel dient men altijd rekening te houden met voldoende ventilatie van de ruimte waarin een haard op gas in gebruik is.

Voor de installatie van een gashaard dient men wel de hulp in te roepen van een erkend installateur. Deze kan de gasinstallatie en de gashaard op een wettelijk voorgeschreven manier plaatsen en installeren. Op deze manier weet men bovendien zeker dat alles veilig gebeurt.

Door gas, doorgaans butaan of propaan, te gebruiken is er maar weinig uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2). Gashaarden zetten namelijk zo’n 90% van het verbrande gas om in warmte. Wel moet worden gezegd dat open haarden op gas een lager rendement hebben dan inbouw gashaarden. Voor een hogere rendement kan een gascassette worden geplaatst.