Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

duurzaam bouwen

Met duurzaam bouwen wordt die vorm van bouwen bedoeld, waarmee men het milieu zo min mogelijk belast en waarmee men zuinig omspringt met beschikbare middelen. Om duurzaam bouwen te realiseren zijn er drie richtlijnen:

1. Breng het project terug tot de essentie
2. Maak zoveel mogelijk gebruik van duurzame bronnen en materialen
3. Maak efficiënt gebruik van water, energie, ruimte en materialen

Wanneer we een bouwproject op de kaart hebben staan, is het verstandig de bouwplannen nog eens aan een grondige inspectie te onderwerpen. In ons land zijn we bijna allemaal aan een zekere mate van luxe gewend, die we graag willen behouden. Soms draven we echter door in dit verlangen naar luxe. Wanneer we duurzaam willen bouwen dienen we onze wensen en verlangens tot het hoognodige terug te brengen, zonder buitenproportionele luxe.

Heel voor de hand liggend is natuurlijk dat we enkel gebruik maken van duurzame bronnen en materialen. Zo is het verstandig te informeren of de productie van materialen op basis van groene energie gedaan kan worden, in plaats van fossiele brandstoffen aan te slaan. Veel bouwproducten hebben daarnaast tegenwoordig een keurmerk dat vertelt of het materiaal duurzaam is of niet.

Minder voor de hand liggend is het efficiënte gebruik van water, energie, ruimte en materialen. Toch kan je in de tijd van de bouwplannen al rekening houden met de ruimte waarin je je bouwproject wilt realiseren. Tijdens de bouw is het verstandig ten alle tijden na te gaan of de productie goedkoper, zuiniger of efficiënter kan. Dit kan al iets simpels zijn als het gebruik van afwaswater om stoffige ruimten schoon te maken.