Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

inbouwhaard

Inbouw haarden zijn er in twee varianten: de op gas gestookte haard en de op hout gestookte variant. Beide nemen minder ruimte in beslag dan een traditionele openhaard omdat ze helemaal zijn weggewerkt in de muur. Bovendien is geen schoorsteen nodig voor een inbouwhaard. Indien er al een schoorsteen aanwezig is dan kan de inbouwhaard er wel op worden aangesloten.

Er zijn inbouwhaarden in allerlei soorten en maten. Zo zijn er strakke modellen te koop evenals modellen die beter in een wat klassieker interieur passen. Bij sommige bedrijven kan men een eigen haard laten ontwerpen die op maat wordt gemaakt voor een specifieke situatie.

De diversiteit aan haarden heeft uiteraard ook zijn weerslag op de prijs die men voor een bepaalde haard moet betalen. Maar ook de grootte en het materiaal van de haard kan enorm verschillen. Er zijn haarden met deurtjes die zijn gemaakt van bijvoorbeeld roestvrij staal maar ook in een barokstijl. Deze deurtjes kunnen opengewerkt zijn of juist weer gesloten.

De open haarden die op gas gestookt worden hebben als voordeel dat ze niet zo vaak schoon gemaakt hoeven te worden dan de houtbranders. Verder zijn de gas openhaarden veel eenvoudiger te doven in tegenstelling tot een traditionele open haard. De uitstoot van koolmonoxide (CO) is bij een gas openhaard ook veel minder. Overigens dient men toch rekening te houden met een goede ventilatie wanneer men een dergelijke haard wil gaan gebruiken. Sommige haarden beschikken zelfs al over een ingebouwde ventilator om dit probleem tegen te gaan.