Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

ventilatie badkamer

De functie van de badkamer is al lang niet meer alleen die van persoonlijke hygiëne. Steeds vaker is de badkamer een ruimte waar men zich wil ontspannen. Men wil dan ook dat er een prettig klimaat heerst, zonder damp, gecondenseerde spiegels, vochtige tegels en vieze schimmelplekken op het plafond en tussen de tegels. Het is daarom van belang dat de badkamer goed wordt geventileerd.

Om te ventileren kan er gebruik worden gemaakt van ventilatieroosters maar ook kan men kiezen voor mechanische ventilatie. De roosters zijn handmatig te bedienen door middel van een schuif- of treksysteem. Mechanische ventilatoren kunnen zowel handmatig als automatisch worden aan- en uitgeschakeld.

Voor de automatische bediening zijn onder andere infra-rood sensoren te plaatsen die op bewegingen reageert. De badkamer wordt op deze manier alleen geventileerd tijdens of vlak na het gebruik van de ruimte. Vaak is het mogelijk om de tijd in te stellen die de ventilator nog aan moet staan nadat er gebruik is gemaakt van de badkamer.

Mechanische ventilatoren zijn er in twee varianten: axiaal en centrifugaal. Door een axiale ventilator wordt de lucht direct via een raam of muur afgevoerd. Een centrifugale ventilator voert de lucht af door middel van een afvoerkanaal.

Welke ventilatiemethode men ook kies, het is altijd belangrijk dat de ventilator op een correcte manier wordt geplaatst. Zo dient deze zo hoog mogelijk te worden geïnstalleerd, zo ver mogelijk van maar wel tegenover een luchtaanvoeropening, op een plaats waar men deze niet kan aanraken tijdens het baden of douchen is.